Lessen uit Married at First Sight (Australië)

Vanaf het begin heb ik het concept achter Married at First Sight interessant gevonden. Ik geloof namelijk dat je met (vrijwel) iedereen een relatie kunt hebben. Dat was de reden dat ik vlak voor ik Hugo ontmoette eigenlijk had besloten om met een brede variatie aan mannen te gaan daten. Dat is er uiteindelijk dus nooit van gekomen, want tja, daar was Hugo… En die is er nog. Gelukkig 😊

 

Maar goed, Married at First Sight. Ik kijk op dit moment seizoen 11 uit de Australische reeks. Ik deel een aantal voorbeelden van stellen uit deze serie. Wanneer ik geen vermelding over een seizoen maak, betreft het dit seizoen (anders val ik zo in herhaling).

 

Welke lessen zijn er uit MAFS te halen? Ik begin met een paar algemene lessen, voor het leven en relaties. En daarna een paar interessante aspecten die we op het gebied van seksualiteit kunnen zien. Ik ga niet al te diep op de voorbeelden in, omdat ik je eigenlijk aanraad om zelf eens te kijken.

Lees meer »

De meest genoemde redenen voor seks

 

In een langdurige relatie zijn er vier voorname drijfveren voor seks. In dit artikel licht ik deze motivaties toe en ga ik in op wat je kunt doen als je partner geen seks wil.

 

Waarschijnlijk herken je jezelf in meerdere. Ons hoofd en lijf werkt meestal niet in hokjes. Vervolgens neem ik je per onderdeel mee in wat je kunt doen als dit jouw drijfveer is en de seks zelf er niet altijd van komt. Hoe kun je die behoefte dan toch invullen, met jouw partner.

Lees meer »

Schaamte

Schaamte is een hele menselijke emotie én waarschijnlijk de meest ingewikkelde. Waar komt schaamte precies vandaan, waarom zit het in de weg en hoe kun je de zwaarte ervan verminderen?

 

Het verschil tussen schuld en schaamte

Waar schuld zegt ‘ik heb iets slechts gedaan’ zegt schaamte ‘ik ben slecht’. En dat is een wereld van verschil. Als je denkt dat er iets mis met je is, is het heel moeilijk om daar eerlijk naar te kijken.

Lees meer »

Hoe vaak is normaal of genoeg?

"Eigenlijk speelt de vraag of we seks gaan hebben een paar keer per dag door m'n hoofd. In de ochtend speelt soms een bijgeloof dat de route die ik naar werk afleg erop van invloed is. Als ik uit werk kom tast ik de stemming af en schat ik mijn kansen in. Naar bed gaan stel ik soms uit. Dat is namelijk hét moment dat het 'erop aankomt'. Ik weet altijd precies hoe lang het geleden is. Hebben we gister seks gehad? Dan ben ik wel relaxed. Is het al een week geleden dan voel ik letterlijk stress. Ik wil die teller dan resetten. Die mag niet te hoog oplopen..."

Ze valt even stil. Ik vraag wat er gebeurt als de teller wel oploopt. Ze komt met allerlei gedachten waarvan ze rationeel vindt dat ze niet kloppen, maar die op dat moment wel opkomen. In haar beleving is de toekomst van haar relatie op dat moment in gevaar.

Lees meer »

Schildpad of chimpansee?

Ruzies in relaties verlopen meestal via een vast patroon. Uiteindelijk trekt de één zich terug en gaat de ander hem of haar uit de tent lokken of achterna zitten. Welke rol jij normaal ook aanneemt, je kunt het patroon vanaf nu doorbreken!

Lees meer »