Verbinding is de energie die bestaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen, kunnen geven en ontvangen zonder oordeel en steun en kracht ontlenen aan de relatie. Dit is de definitie waar Brené Brown toe is gekomen in haar onderzoek naar wat verbinding voor mensen betekent. Opvallend is daarbij dat mensen haar vraag vooral beantwoordden door aan te geven wat het effect is als ze de verbinding niet ervaren.

Verbinding ervaren door diepgaande gesprekken
Verbinding wordt vaak geassocieerd met diepe gesprekken. Met delen wat er diep van binnen in je omgaat en dat je partner dat ook met jou doet. Dat je elkaar echt kent. Daarom gaan de meeste tips over meer verbinding ervaren vooral over hoe je gesprekken voert, hoe je actief luistert en de ander het idee geeft dat die gehoord en gezien wordt.
Verbinding ontstaat vooral in je eigen hoofd
Of jij verbinding ervaart met je partner is vooral iets wat zich in je eigen hoofd afspeelt. Jij bepaalt dit, op basis van jouw gedachten over je partner en wat zich tussen jullie afspeelt. Daarom komt het voor dat de ene partner veel verbinding ervaart en de ander minder. Twee mensen hebben ieder immers hun eigen gedachten en beleving, bij precies dezelfde situaties. Als jullie bijvoorbeeld op de bank zitten met de televisie aan, kan je partner denken 'wat leuk dat we dit samen kijken' terwijl jij denkt 'waarom komt ie niet gewoon even tegen me aan zitten?!' Wie van jullie twee ervaart op dat moment de meeste verbinding, denk je? Juist, dat is partner.
Jij en je partner kijken verschillend naar dezelfde situatie
Nog een voorbeeld waarin jullie de verbinding verschillend kunnen ervaren, volgens definitie van Brené Brown. Jij lucht je hart over iets wat op het werk is gebeurd. Je partner luistert, knikt en laat jouw woorden op zich inwerken. Hij wil je niet in de rede vallen en laat je 'uitrazen'. Hij zal ervaren dat hij je hoort en steun geeft.
Jij kan zijn stilte interpreteren als niet volledig betrokken zijn, misschien zelfs wel dat hij jouw rol in wat er gebeurd is veroordeelt en ervaart helemaal geen steun. Terwijl hij jouw openheid kan zien als waardering voor hem en zijn stilte kan bedoelen als een manier van steun en oordeelvrij liefde geven.
Een goede verbinding met jezelf is essentieel
Om met een ander te kunnen verbinden, heb je een stevige basis in jezelf nodig. Als je die niet hebt, blijf je alert op oordelen en de meningen van anderen. Ook is de balans tussen geven en ontvangen dan vaak zoek. Aan de ene kant kun je niet oprecht geven wat je zelf niet hebt, aan de andere kant mis je dan vaak de kunst om goed te ontvangen. Wat ik in de praktijk dan vaak zie, en eerder zelf ook ervaarde, is dat je vooral geeft om je goed (of niet slecht) te voelen. Om niet afgewezen te worden. Dat is niet geven of aanwezig zijn uit pure liefde, dat is een vorm van pleasen.
Vragen voor meer verbinding met jezelf
- Wat vind je leuk aan jezelf?
- Waar ben je trots op?
- Hoe ziet je ideale dag eruit?
- Wat zou je willen als alles kan?
- Wat vond je als kind leuk om te doen?
- Wat maakt je boos?
- Wat is een gelukkige jeugdherinnering?
- Waarover ben je onzeker? Hoe kun je dat accepteren?
- Wat geeft jou ontspanning?
- Welk advies zou jij anderen willen geven?
Vragen voor meer verbinding met je partner
- Wat vind jij fijn in onze relatie?
- Wat zou je willen dat wij vaker doen?
- Wat zou je dit jaar voor nieuws willen doen?
- Waarover ben je onzeker in onze relatie?
- Wat doe ik waardoor jij je geliefd voelt?
- Wat heeft je verrast in het afgelopen jaar?
- Wat is in onze relatie anders gelopen dan je vooraf had gedacht?
- Wat betekent 'thuis' voor jou?
- Waarvoor zou je meer tijd willen hebben?
- Waarin vind je dat wij elkaar goed aanvullen?
NB Natuurlijk kun je de vragen uitwisselen. Je kunt sommige vragen voor jezelf delen met je partner en sommige vragen gericht op jullie relatie voor en over jezelf beantwoorden.
Voel jij je vaak niet gezien of gewaardeerd? Word je regelmatig onzeker in of over je relatie? Of ben je vooral bezig met het bewaren van de vrede en veel bezig met wat je partner over je denkt?
Aarzel dan niet om de coachingsmogelijkheden te bekijken. Je leven en relatie is te kostbaar om hier je tijd en energie (en liefde!) aan te verspillen.