Iets veranderen in je eigen gedrag of in je relatie is een stuk makkelijker gezegd dan gedaan. Een echte verandering vindt plaats in een opstapeling van vele kleine momenten. We leren vaak om heel gestructureerd doelen te stellen en plannen te maken. Maar daarmee verliezen we een paar essentiële onderdelen uit het oog. Met deze vijf onderdelen maak je van elke verandering (en dus van je relatie) een succes.

Cirkel van invloed: richt je op wat jij kunt veranderen
Stephen Covey introduceerde voor veranderingen in het bedrijfsleven de cirkel van invloed. Deze kende ik dus al vanuit verandermanagement en wordt ook in coaching regelmatig aangehaald. Het is ontzettend krachtig om deze in gedachte te houden.
In totaal bestaat de cirkel uit drie lagen, namelijk:
- De cirkel van controle: dit zijn alle dingen waar jij echt controle over hebt. Dingen die jij kunt bepalen en veranderen. Dit zijn in de kern je eigen gedachten, gevoelens en je eigen gedrag.
- De cirkel van invloed: dit is alles waar jij invloed op hebt, maar geen controle over hebt. In je relatie gaat dit over alles wat je partner denkt, doet en voelt.
- De cirkel van betrokkenheid. Dit is alles wat invloed heeft op je relatie, maar waar jij geen invloed op hebt. Dit zijn bijvoorbeeld dingen die ieder van jullie in eerdere relaties hebben meegemaakt.
Jij hebt dus controle over alles wat je denkt, doet en voelt. Net zoals je partner de controle heeft over zijn eigen gedachten, gevoelens en gedrag. Daarmee hebben jullie allebei invloed op wat er tussen jullie (dus in de relatie) gebeurt.
Mogelijk ben je geneigd om veel energie te besteden aan de cirkel van invloed. Dit is heel verleidelijk. Je doet je best om je partner gelukkig te maken. Je doet je best om hem tot ander gedrag te laten komen. Je doet je best om de interactie tussen jullie te veranderen.
Het meest krachtige ben je echter in je cirkel van controle. Stel je doelen dus ook vooral gericht op jezelf. Wat wil jij denken, hoe wil jij je voelen, hoe wil jij je gedragen?
Zo kies je het juiste doel van de verandering
In onze samenleving leren we vooral resultaatgerichte doelen te formuleren. Je wil bijvoorbeeld geen ruzie meer, meer intimiteit in je relatie of vaker leuke dingen doen samen. En dan het liefst nog een beetje meetbaar ook. Dus je gaat denken over hoe vaak, wat dan telt als 'leuke dingen' enzovoorts.
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar je gewenste verandering heeft veel meer kans van slagen als je een ontwikkeldoel of gedragsdoel kiest. Dus bijvoorbeeld: als ik aanvoel dat ik ruzie ga maken, trek ik me even terug. Of ik wil ontdekken hoe we meer intimiteit in onze relatie kunnen hebben gedurende de dag.
Ik heb deze strategie vorig jaar toegepast tijdens mijn rijlessen. Een logisch doel zou zijn: ik wil mijn rijbewijs halen. Ik koos voor: ik wil me zeker en veilig voelen tijdens het autorijden.
Je werkt dan vanzelf in kleine stapjes naar je doel en je blijft veel meer binnen je eigen cirkel van controle.
Wat geloof je over jezelf met betrekking tot de verandering
Geloof je dat je het waar kunt maken? Ben je bang dat je op gaat geven? Twijfel je of je partner wel mee wil werken? Deze dingen kunnen ook heel goed naast elkaar bestaan!
Wat jij diep van binnen denkt over de verandering is doorslaggevend voor hoe succesvol je zal zijn. Vertrouw je nog niet volledig op jezelf? Dan is dat iets om aan te werken. Dit kan in kleine stapjes. Je kunt bijvoorbeeld werken met overbruggingsgedachten zoals: ik sta ervoor open om dit te leren of het is mogelijk dat dit kan lukken. Toewerken naar deze nieuwe gedachten over jezelf is een verandering op zich.
Wat doe je als de verandering niet gelijk lukt?
Je begint vol goede moed en met je einddoel in zicht. Nu hoef je alleen maar de juiste stappen te zetten, toch? Zo denken we vooraf vaak als we iets willen veranderen. Zo werkt het niet.
Je zult merken dat er dagen zijn waarop het tegenzit. Waarop je niet lekker in je vel zit. Waarop er dingen gebeuren waar je niet op voorbereid was.
Het helpt vaak om te weten dat normaal is. Dit hoort erbij. Niemand die ooit iets bereikt heeft, heeft dit als een rechte weg omhoog ervaren. Neem dat dus ook niet als doel. Bedenk liever vooraf hoe je ermee om wil gaan als het even tegenzit. Als je je even niet aan de afspraak met jezelf houd. Ga je dan balen, jezelf vertellen dat het jou nooit lukt of je partner de schuld geven? Of wil je rustig en mild blijven voor jezelf? Kies hiervoor een manier of alvast een paar dingen die je dan tegen jezelf wil zeggen, dan heb je ze paraat als ze nodig zijn.
Zo hou je jezelf gemotiveerd om je doel te behalen
Let's face it. Veranderen kost tijd. Gaat dus met vallen en opstaan. Ons brein is geneigd om ons in onze comfortzone te houden. Je partner moet ook even wennen aan je verandering. Allemaal redenen en momenten om op te geven. Bereid je daar dus op voor.
Omring jezelf met dingen die je herinneren aan wat je wél je wil. Maak bijvoorbeeld een bord op Pinterest. Zet reminders met helpende gedachtes of quotes in je telefoon. Zet een beeldje in de woonkamer dat voor jou iets symboliseert. Kies een helpende screensaver... Vind een manier die jou helpt om elke dag stil te staan bij je doel en je redenen.
Bonus: Wat je aandacht geeft groeit
Hoe meer jij je focust om wat er wél lukt, hoe meer er zal lukken. Doordat je aandacht en energie hiernaartoe gaat. En omdat dit zorgt voor meer positieve gedachten over jezelf. Je gedachten voeden je gevoelens en je gedrag. En bovendien zorgt een dagelijkse beloning voor die lekkere dopamine-shotjes wat weer helpt om door te zetten, op naar je volgende (mini-)succesmoment.