Niet zeggen

Je brein is als Google, het borduurt verder op de opties die je het geeft. 

 

Type je in Google 'niet een roze olifant' dan krijg je toch gewoon afbeeldingen van een roze olifant te zien. Echt waar, ik heb het even getest voor je. 

 

Zo werkt het in je eigen hoofd eigenlijk ook. Wanneer je blijft denken aan wat je niet wilt, gaat je aandacht toch ongemerkt daarnaartoe. Je herkent het vast. Ik wil niet snoepen, ik wil niet zeuren, ik ga geen ruzie maken. Hoe vaak gebeurt het uiteindelijk dan toch, of ontstaat er op z'n minst een strijd in je hoofd.

 

Belangrijk is dus om altijd te zoeken naar een positieve formulering. Nee, niet positief als 'alleen maar positief denken' of jezelf voor de gek houden. Maar positief als in, wat wil je dan wel. Dat is niet altijd makkelijk, en juist daarom zo waardevol om naar te zoeken.

 

Denk er maar eens over als je niet wil klagen, wat wil je dan wel? Je wilt dat het gezellig is? Oké, maar wanneer is het dan gezellig? En vervolgens, klagen is gedrag. Welk gedrag wil je vertonen om het gezellig te houden? Misschien wil je assertief bespreken wat je ergens van vindt, misschien wil je je oorspronkelijke gedachten veranderen, misschien wil je even je hart luchten of van je af schrijven. 

 

Met het woordje 'niet' houden we onszelf soms ook veilig. Door te zeggen 'dat vind ik niet fijn' bijvoorbeeld. Soms is het al spannend om dat te zeggen. Maar eigenlijk zeg je nog niet wat je ergens echt van vindt. Vind je het bijvoorbeeld pijnlijk, gênant, te lang duren of eng. Door voor jezelf de 'echte' woorden te gebruiken, zie je veel beter de impact die bepaalde gedachten of situaties op je hebben. Hiermee geef je jezelf de kans om bewust te kiezen hoe je hiermee om wilt gaan.

 

In plaats van 'ik vind dit gesprek niet fijn en ik loop weg' kun je bijvoorbeeld komen tot 'ik vind het moeilijk om om hulp te vragen. Ik ben bang dat de ander mij waardeloos vindt en houd nu het liefst mijn mond.' Dat is eerlijk naar jezelf zijn. Je kunt nu alsnog kiezen om weg te lopen of je kunt kijken wat je nodig hebt om toch om hulp te (durven) vragen.

 

Wees vandaag eens alert op hoe vaak je 'niet' denkt of zegt en daag jezelf uit. Wat wil je wel? Wat kun je wel? Wat denk je wel? Wat doe je wel?