Afwijzing: help, mijn man wil geen seks met mij

 

Door je partner afgewezen worden voor seks is voor veel vrouwen heel intens. Ontdek je hier op een andere manier naar kunt kijken. En vooral hoe je je angst voor en ongemak met afwijzing kunt verminderen.

De ervaring van Miranda

Ik neem je graag mee in het verhaal van Miranda. Miranda herinnert zich heel goed een avond waarop ze zin had in seks. Het was al even geleden sinds zij en haar vriend het gedaan hadden. Ze had er werk van gemaakt, benen fris geschoren, mooie jurk aan en wat extra make up. Ze begon subtiel en toen er weinig reactie kwam fluisterde ze opgewonden en expliciete woorden in zijn oor. Hij sloeg dicht en gekwetst ging ze alleen naar bed. Miranda vertelt dit alsof het vorige week is gebeurd, maar het is inmiddels ruim drie jaar geleden. En sindsdien neemt ze eigenlijk nooit meer het initiatief, ze tast wel subtiel af en als ze een positieve respons merkt dan zet ze door, maar helemaal vrijuit verleiden, dat doet ze niet meer. Terwijl ze dat wel zou willen.

 

En als Miranda nou de enige was… Maar verhalen als deze hoor ik helaas heel vaak.

 

Vrouwen reageren heftiger dan mannen

Laat me voorop stellen dat een afwijzing voor niemand ooit leuk is. Een afwijzing op je uitnodiging tot seks al helemaal niet. Ook niet voor mannen. Ook hierover hebben we helaas een misplaatst beeld dat het hen niet zoveel doet, think again. Toch nemen vrouwen de afwijzing wel iets heftiger op, we maken het sneller persoonlijk. Niet de seks wordt afgewezen, maar 'ik' word afgewezen.

 

Waarom is afwijzing zo persoonlijk voor vrouwen

  • In onze samenleving heerst het beeld dat de man ‘altijd wil’.
    Tot mijn 30eongeveer was ik daar eerlijk gezegd ook van overtuigd. Ik was dan ook heel erg verbaasd en in twijfel toen mijn vriend een keer geen seks wilde. Dat is deels de aanleiding dat ik me zo in dit thema ben gaan verdiepen.
  • We leren dat je als vrouw ‘gekozen wil worden’. De man hoort initiatief te nemen: tot een afspraakje, hij doet het huwelijksaanzoek, de vrouw wordt begeerd.
  • Maar ook hebben we geleerd dat het juist aantrekkelijk is als een vrouw weet wat ze wil en zelf initiatief neemt. Als een man een vrouw ook maar een beetje aantrekkelijk vindt dan springt ie op en bespringt ie haar. En waar dat misschien waar is voor jongens op de middelbare school of begin 20. Vanaf de tweede helft 30 neemt dit voor veel mannen toch af.

 

Wat veel vrouwen denken als ze afgewezen worden

Bij veel vrouwen gaan er dan allerlei radartjes af: ik ben niet niet aantrekkelijk genoeg, hij wil me niet, mijn behoeften doen er niet toe, zou hij een ander willen of hebben, is het omdat ik een paar kilo aan ben gekomen …

 

Dit soort gedachten leiden natuurlijk tot gevoelens van verdriet, teleurstelling, frustratie en onzekerheid. Vooral de teleurstelling blijkt voor veel van mijn cliënten een lastige. Daar willen ze niet aan. Dus gaan ze oplossen, of opgeven. Met alle gevolgen van dien.

 

De meest voorkomende reden dat een man geen seks wil

Uit onderzoek blijkt dat mannen hun partner in dit moment helemaal niet af willen wijzen. Ze vinden haar meestal nog steeds hartstikke aantrekkelijk. Dit geldt juist voor mannen in een langdurende relatie. Ze hebben op dat moment echter geen zin in seks, meestal is vermoeidheid de reden.

 

Hoe zou het zijn als je dit soort momenten om hem kunt laten draaien. Als je hem open kunt vragen wat er is. Of je iets voor hem kunt doen. Als je op een andere manier verbinding kunt voelen?

 

Miranda's inzicht

Miranda heeft best wat werk moeten doen om het incident waarin ze werd afgewezen achter zich te laten. Ze heeft de situatie als het ware herschreven voor zichzelf. Niet langer was zij afgewezen. Haar vriend ging niet in op de uitnodiging om seks te hebben. Ik heb haar flink uitgedaagd met allerlei vragen over dit moment. Tot het moment dat ik letterlijk de spanning uit haar lijf zag vloeien. Er kwam een sprankeling in haar ogen. "Jeetje, één moment, hij heeft niet eens iets misdaan of verkeerd bedoeld en nu al drie jaar bepaalt dat zoveel in mijn relatie." Dat kwam binnen. Maar hoe lang het ook in de weg heeft gestaan, dat hoeft nu geen dag meer zo te zijn. En daarmee was ze er nog niet. Want een nieuwe afwijzing zou tot hetzelfde kunnen leiden. Dus hebben we ook nog gewerkt aan wat ze kan denken als hij niet ingaat op haar initiatief.

 

Bereid je voor

Beeld je een situatie in zoals waar Miranda zich in bevond. Misschien is dat niet zo moeilijk omdat je dit zelf heel goed herkent. Welke gedachten gaan er op dat moment in jou om. Schrijf ze eens op. En kijk er van een afstandje naar met nieuwsgierigheid. Is het echt waar wat je denkt? Weet je dat zeker? Hoe zou het zijn als je deze gedachte los kunt laten? Welke andere gedachte of reden zou waar kunnen zijn?

Sluit af met een gedachte die je gaat oefenen om tegen jezelf te zeggen op een moment dat je partner geen zin heeft in seks en jij wel. Welke gedachte gaat je helpen om dit een moment van verbinding te laten zijn. Schrijf hem op. En denk hem met regelmaat op neutrale momenten. Als je naar je werk fietst, tijdens het tanden poetsen of als je de was opvouwt. Wordt er vertrouwd mee. Dan komt de gedachte uiteindelijk ook vanzelf op op het moment dat je hem nodig hebt.

 

Gebruik je kernwaarden

Het meest krachtige is om de gedachte niet te richten op dat het oké is als hij je afwijst. Immers, dan vraag je jezelf om oké te zijn met iets wat nog steeds een negatieve klank heeft. Uiteindelijk kwam Miranda erop uit dat ze seks vooral wil om verbinding en liefde te ervaren. "Interessant," zei ze, "want als hij niet wil, klap ik dicht en verbreek ik eigenlijk juist de verbinding." Wat zou je doen als je wel verbonden blijft? "Dan zou ik hem bijvoorbeeld een knuffel geven, en misschien vragen of er iets is."
Het is heel mooi als je je aandacht op zo’n moment kan richten op wat je wél wilt, en het liefst vanuit je kernwaarde. Zelf gebruik ik hier graag empathie en nieuwsgierigheid voor.

 

Je ademhaling kan je kalmeren

Dan is er nog het gevoel, want lichamelijke sensaties kunnen je overvallen op een moment van afwijzing. Soms raakt het iets primairs, meestal door de context, als je bijvoorbeeld extra je best hebt gedaan, erg uit je comfort zone bent gestapt of als er al een opstapeling van frustraties of onzekerheden speelt. Een praktisch advies is om je ademhaling te gebruiken om jezelf te kalmeren en om jezelf eraan te herinneren dat je veilig bent. Adem rustig in, houd even vast en adem vervolgens langer uit. Je kunt je hierbij richten op wat je waarneemt in je lijf. Misschien voel je bijvoorbeeld een versnelde hartslag, een verstrakking rondom je borst, een warm hoofd. Benoem dit allemaal voor jezelf. Zo breng je je lichaam tot rust én voorkom je tegelijkertijd dat je gedachten met je aan de haal gaan.

 

Heb jij ook moeite met afwijzing of met een concreet moment waarop je partner jou heeft afgewezen? Wil je het hier eens over hebben of samen uitzoeken welke gedachten jou in de weg zitten of kunnen helpen. Ik help je graag. Lees hier hoe ik werk en wat coaching jou kan opleveren.