Lessen uit Married at First Sight (Australië)

Vanaf het begin heb ik het concept achter Married at First Sight interessant gevonden. Ik geloof namelijk dat je met (vrijwel) iedereen een relatie kunt hebben. Dat was de reden dat ik vlak voor ik Hugo ontmoette eigenlijk had besloten om met een brede variatie aan mannen te gaan daten. Dat is er uiteindelijk dus nooit van gekomen, want tja, daar was Hugo… En die is er nog. Gelukkig 😊

 

Maar goed, Married at First Sight. Ik kijk op dit moment seizoen 11 uit de Australische reeks. Ik deel een aantal voorbeelden van stellen uit deze serie. Wanneer ik geen vermelding over een seizoen maak, betreft het dit seizoen (anders val ik zo in herhaling).

 

Welke lessen zijn er uit MAFS te halen? Ik begin met een paar algemene lessen, voor het leven en relaties. En daarna een paar interessante aspecten die we op het gebied van seksualiteit kunnen zien. Ik ga niet al te diep op de voorbeelden in, omdat ik je eigenlijk aanraad om zelf eens te kijken.

Open blik

De allereerste inkopper is misschien wel hoe moeilijk het soms kan zijn om echt met een open blik ergens in te stappen. Iedereen zegt van tevoren vertrouwen te hebben in de experts. Dat hoe ze tot nu toe een partner hebben gezocht en beoordeeld niet werkt, dus dat ze met een open blik in het experiment stappen. In aanloop naar de bruiloft ontstaan er toch vragen over hoe de ander zal zijn en eruit zal zien. De angst voor ‘wat als ik me niet aangetrokken voel’. En dan is daar het moment van elkaar voor het eerst zien.

Vaak is er directe aantrekkingskracht. Vaak ook niet. Soms is er een grote teleurstelling.

 

Kijken naar het positieve of de zorgen?

En dan ontstaat de grote vraag. Lukt het om vooral te zoeken naar wat er leuk is aan de ander, waar de klik of de match kan zitten? Of blijft de aandacht gericht op de teleurstelling? Dat de ander toch echt te klein is of een gekke naam heeft of een rare opmerking heeft gemaakt?

Een heel mooi voorbeeld van mensen die echt bewust kijken naar het positieve in de ander zijn Lucinda en Timothy. Timothy lijkt de nuchterheid zelve, terwijl Lucinda veel spiritueler is. Dit is vanaf het eerste moment duidelijk. Waar het direct kan leiden tot een afknapper, zoeken ze beiden naar het positieve in elkaar.

 

Je partner op de eerste plek

Een befaamde opdracht is de foto-opdracht. Leg alle kandidaten op volgorde van hoe aantrekkelijk je ze vindt. Daarna komt de foto van de eigen partner. Ik snap oprecht niet wat mensen beweegt om hun partner niet op de eerste plek te zetten. Zeker omdat de opdracht vrij aan het begin komt, als de stellen nog maar een week of twee samen zijn en er dus nog echt aan vertrouwen gebouwd wordt. Als jij je niet geroepen zou voelen om je partner op de eerste plek te zetten, hoor ik oprecht graag jouw beweegredenen en hoe je denkt of hoopt dat dit ontvangen zou worden.

 

Je partner op de eerste plek zetten gaat ook over keuzes maken als je je in een spagaat voelt tussen je partner en anderen. Zoals bijvoorbeeld tijdens een etentje waar Lauren Jack ergens op aan wil spreken. De informatie heeft ze van haar partner Jonathan gekregen. Ze vraagt hem of hij haar zal steunen en hij belooft dit te doen. Als Jack hem vervolgens vraagt of hij gezegd heeft wat Lauren beweert, ontkent Jonathan.

 

Sociale vergelijking

Seizoen 4 uit de Australische reeks was voor mij de eerste keer dat ik de serie zag met het concept dat de stellen tegelijk in hetzelfde complex wonen en een wekelijkse dinner party hebben. De impact van sociale vergelijking werd hier zo duidelijk. Aan de ene kant waren er stellen die na afloop zeiden ‘als ik de anderen zie, waardeer ik mijn relatie meer, nu zie ik dat wij het eigenlijk best goed hebben samen’. En de andere kant was er natuurlijk ook. Mensen die hun relatie eigenlijk de tijd wilden geven en wilden verkennen en die na afloop zeiden ‘nu twijfel ik. Ik zie iets tussen sommige stellen, dat wij duidelijk missen.’

Als jij jouw relatie vergelijkt met die van mensen om je heen? Ben je dan tevreden? Kun je de mooie kanten blijven zien, ook als het bij anderen perfect of beter lijkt?

 

Intimiteit is meer dan seks

Dat intimiteit meer is dan seks blijkt uit de stellen die al heel vertrouwd en aanhankelijk zijn terwijl er nog geen seks in de zin van penetratie/genitaal contact is.

Het blijkt ook uit de opdrachten die de heerlijke seksuologe Alessandra geeft. Misschien is een van de volgende twee opdrachten fijn om ook eens met je eigen partner uit te voeren. Je kunt ervoor kiezen om een wekker te zetten en drie minuten in elkaars ogen te staren. Niets meer en niets minder. Ga op een afstand van elkaar zitten die voor beide comfortabel is. Het kan bij elkaar op schoot, maar ook op de bank zonder dat je elkaar aanraakt. Een andere mooie is de melting hug. Ook hiervoor kun je een wekker zetten op drie minuten. Omhels elkaar en probeer weg te zakken in de omhelzing. Op te gaan in de ander.

 

Vrouwen die eerder of sneller seks willen dan de man

In dit seizoen zijn er meerdere stellen waarbij de vrouw graag zou willen dat er seks is en de man dat afhoudt. Ik ben blij dat dit duidelijk in beeld gebracht wordt. Hopelijk draagt dit bij aan meer bewustwording dat dit ook gewoon normaal is. En misschien is het voor jou ook fijn om hier herkenning in te zien.

We zien bij Cassandra en Tristan dat vooral zijn onzekerheid een obstakel is. Op een andere manier is ook het verleden van Timothy voor hem een reden om intimiteit met Lucinda aanvankelijk af te houden. Waar Cassandra positief blijft, vindt Lucinda het in eerste instantie heel lastig.

Jack spreekt uit nog geen seksuele aantrekkingskracht tot Tori te voelen. Datzelfde geldt voor Steven richting Micheal. En ook hier is te zien hoe Tori en Michael er allebei op verschillende manieren op reageren.

 

Remmende factoren kunnen gaandeweg ontstaan

Bij de eerste ontmoeting tussen Richard en Andrea vliegen de vonken ervan af. Ze zijn snel op hun gemak bij elkaar, hebben plezier en ook seks.

Hier gebeurt echter iets waardoor een van de twee zich terugtrekt (ik zal niet teveel verklappen want het is vrij onverwachts). De ander gaat de nadruk leggen op het missen en terug willen van de intimiteit en seks. En dat werkt dus niet.

 

Een pijnlijke spiegel?

Voel jij je vaak gekwetst of onzeker als je partner geen seks wil? En ligt het dan nog wel eens op de loer om uit te halen? Weet dat dat vaker voorkomt. Je zult ook merken dat het wel degelijk een grote impact op je partner en relatie kan hebben. Als je een pijnlijke spiegel aandurft, raad ik je, zonder spoilers aflevering 12 en 13 uit Seizoen 10 van MAFS Australië aan. Het is in ieder geval te zien via Videoland. Dit is echt een (proef)abonnement waard als je denkt dat je een wake up call kunt gebruiken. Wil je juist een positief voorbeeld? Kijk dan naar seizoen 11 en richt je op Lucinda en Cassandra. Waar Lucinda aan het begin nog erg achter Timothy aanzit, laat ze dat vanaf week 3 los en zie je hoe ander gedrag van haar ook ander gedrag van hem oproept.